Tort cu portocale
Fiind prima postare din acest an voi începe cu: La mulți ani!!!
De Revelion am vrut să facem un desert special care să aibă și un gust pe măsură. Inițial ne doream să facem un tort cu portocale roșii, dar pentru că nu am găsit nicăieri, ne-am resemnat cu ideea și am cumpărat portocale normale. Cu promisiunea, evident, că atunci când găsim portocale roșii îl facem iar.
Diana era puțin sceptică atunci când i-am spus cum vreau să fac tortul și a strâmbat din nas, dar după ce l-a gustat a spus că e unul din cele mai bune deserturi pe care le-am făcut. Văd asta ca un mare câștig! Iar pentru că a fost un tort doar pentru noi 2, chiar și azi mai avem puțin din el, așa că mă pun să îl savurez și pe voi vă las cu rețeta!
Ingrediente
Ingredientele sunt pentru o tavă cu diametrul de 18 cm.
Blat
- 240 g făină albă
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță sare
- 60 g unt la temperatura camerei
- 60 ml ulei
- 150 g zahăr
- 2 ouă la temperatura camerei
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 180 ml lapte bătut
- 30 g cacao
- 50 g ciocolată
- 1 linguriță coajă de portocală
- coaja de la jumătate de lămâie
Dulceață de portocale
- 250 g portocale
- 30 ml zeamă de lămâie
- 70 g zahăr
Crema
- 500 g cremă de brânză President
- 200 ml frișcă
- 150 g zahăr
- dulceața de portocale (de mai sus)
Mod de preparare
Blat
- Preîncălzim cuptorul la 175°C.
- Rupem ciocolata în bucăți mici și o topim pe baie de aburi, după care o lăsăm deoparte.
- Ungem cu unt fundul și pereții a trei tăvi cu diametrul de 18 cm (dacă aveți o singură tavă, faceți blaturile pe rând în aceea), după care punem hârtie de copt pe care o lipim de pereții tăvilor. Tăiem excesul de hârtie.
- Vom folosi un truc foarte important pentru a avea blaturi drepte: pregătim 3 folii de aluminiu cu lungimea de 64 de cm (doar pentru tava de 18 cm). Pe foliile de aluminiu punem prosoape de hârtie umede (nu ude, doar umede!) după care împachetăm prosoapele de hârtie în folia de aluminiu.
- Vom împacheta folia de aluminiu pe peretele exterior al tăvii. Acest pas ne va ajuta să avem blaturi drepte, umede și pufoase.
- Într-un bol punem făina, praful de copt, cacao, sarea și amestecăm.
- Într-un bol mare mixăm împreună untul, uleiul și zahărul până când compoziția devine cremoasă (circa 2-3 minute).
- Adăugăm ouăle unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare până când fiecare ou este incorporat în compoziție.
- Adăugăm esența de vanilie, ciocolata topită, coaja de lămâie și coaja de portocală și amestecăm până când se combină.
- Adăugăm o treime din ingredientele uscate, urmată de jumătate din cantitatea de lapte bătut, după care adăugăm încă o treime din ingredientele uscate, restul cantități de lapte bătut și la final restul ingredientelor uscate, mixând bine după fiecare adăugare.
- Turnăm câte o treime din cantitatea de compoziție în fiecare tavă și dăm la cuptor pentru 20-22 de minute la 175°C. După ce au trecut 20 de minute deschideți și verificați dacă o scobitoare introdusă în centrul blatului iese uscată. Dacă nu, mai lăsați 2 minute.
- După ce scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească complet.
Dulceața de portocale
- Curățăm portocalele și eliminăm cât mai mult posibil din pielița de pe feliile de portocală (ce nu putem acum, vom elimina la final).
- Punem portocalele, zeama de lămâie și zahărul într-o cratiță și dăm la foc mediu.
- Lăsăm pe foc circa 40-45 de minute, amestecând ocazional, până când sucul se evaporă și dulceața începe să se îngroașe.
- Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească complet după care eliminăm orice bucăți de pieliță rămase în compoziție.
Crema
- Într-un bol mare mixăm crema de brânză împreună cu zahărul până când compoziția devine omogenă.
- Într-un alt bol mixăm frișca până când face vârfuri.
- Punem frișca peste crema de brânză și o integrăm folosind o spatulă.
- Adăugăm dulceața de portocale și o integrăm și pe aceasta în cremă folosind o spatulă.
Asamblare
- Pentru asamblare puteți să folosiți fie tava în care ați făcut blaturile, fie un cadru pentru tort.
- Punem prima dată un blat, peste care punem o treime din cantitatea de cremă și o nivelăm.
- Peste cremă punem al doilea blat și acoperim cu o treime din cantitatea de cremă pe care o nivelăm.
- Punem și ultimul blat deasupra și acoperim cu jumătate din cantitatea de cremă rămasă.
- Dăm tortul la frigider pentru cel puțin 4 ore.
- Opțional, după ce au trecut cele 4 ore, scoatem tortul de la rece și acoperim marginea exterioară cu crema rămasă.
- Noi am decorat cu un coulis de physalis, fructe de physalis și coacăze roșii.
Comenteaza