Tort de morcovi

Când eram mic și mama încerca să îmi dea morcovi să mănânc cu mențiunea clară că ”Sunt buni pentru ochi!”. Răspunsul meu era mereu același ”Nu vreau!!!”. Și de asta port acum ochelari. Eu am fost Dragoș Pop și aceasta a fost prezentarea mea TEDx.

Acum să trecem la lucruri mai serioase. Motivul pentru care nu mâncam morcovi (la modul că dacă erau bucăți cât de mici de morcov în supă le scoteam sau nu mâncam din supă deloc) era pentru că nu îmi plăceau. Din știu eu ce motiv nu îmi plăcea gustul de morcovi. Nu zic că acum aș fi cel mai mare fan sau un promotor al morcovilor. Dar nu mai sunt atât de mofturos precum eram atunci, ceea ce este foarte important!

Prima dată am încercat să facem carrot cake (și ne-a și ieșit!!!) acum 3 ani. Eram reticent în legătură cu ideea de a pune morcov într-o prăjitură, dar pentru că mi-am propus să încerc mâncăruri și deserturi noi, am acceptat. În mod surprinzător mi-a plăcut. Cred că a ajutat faptul că NOI l-am făcut. Ultimele zile m-a lovit din nou pofta de tort de morcovi. Am făcut o scurtă și foarte atentă vizită (pentru că trebuie să avem grijă unde și cum circulăm) la supermarket să îmi fac cumpărăturile pentru câteva zile și am luat și morcovi. Și am ajuns acasă și m-am uitat la serial. Doar nu credeați că primul lucru pe care îl fac e să fac desert?

Desertul l-am făcut ziua următoare. Dar atât cu vorba. Vă las cu rețeta și cu imaginile desertului care mi-a ieșit.

 

Ingrediente

Ingredientele sunt pentru o tavă cu diametrul de 16 cm.

Blat

  • 150 g făină
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 100 ml ulei
  • 80 g piure de mere
  • 100 g zahăr
  • 140 g zahăr brun
  • 1/2 linguriță esență de vanilie
  • 2 ouă
  • 180 g morcov ras
  • 100 g nuci mărunțite

Crema

  • 300 g cremă de brânză Philadelphia (se poate înlocui cu mascarpone)
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 150 g clementine (2-3 clementine)
  • 30 g zahăr pudră
  • 40 g zahăr

Mod de preparare

Blat

  • Preîncălzim cuptorul la 175°C.
  • Ungem două tăvi cu unt, după care le tapetăm cu hârtie de copt.
  • Într-un bol amestecăm făina, bicarbonatul, sarea și scorțișoara.
  • Într-un alt bol mixăm uleiul, piureul de mere, zahărul, zahărul brun și esența de vanilie până când compoziția este omogenă.
  • Adăugăm ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare adăugare.
  • Adăugăm ingredientele uscate și amestecăm până când compoziția devine omogenă.
  • Adăugăm morcovii rași și nuca mărunțită și amestecăm până când acestea sunt distribuite în întreaga compoziție.
  • Împărțim aluatul în mod egal în cele două tăvi și dăm la cuptor 30-35 de minute sau până când o scobitoare introdusă în aluat iese uscată. În cazul meu blatul a stat 33 de minute la cuptor.
  • Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească la temperatura camerei circa 30 de minute, după care scoatem din tavă și lăsăm să se răcească complet pe un blat (sau orice suprafață plană) acoperit cu hârtie de copt.

Crema

  • Într-un bol mixăm frișca până când face vârfuri, după care lăsăm deoparte.
  • Într-un alt bol mixăm crema de brânză împreună cu zahărul pudră până când aceasta este omogenă și are o textură fină.
  • Folosind o spatulă adăugăm frișca peste crema de brânză în 3 părți, amestecând ușor până când aceasta se integrează în compoziție.
  • Dăm la rece până când folosim.
  • Decojim clementinele și dăm cât mai mult posibil pielița albă jos de pe ele.
  • Desfacem feliile de clementină și le punem într-o cratiță la foc mediu împreună cu zahărul, amestecând continuu.
  • Când clementinele încep să lase zeamă și scad la jumătate, luăm de pe foc și dăm prin blender.
  • Strecurăm compoziția printr-o sită pentru a nu rămâne cu resturi de pulpă sau semințe.
  • Lăsăm să se răcească la temperatura camerei 30 de minute după care dăm la rece cel puțin o oră.
  • Punem 60 ml de sos în crema de brânză și amestecăm ușor cu spatula până când compoziția este omogenă.

Asamblare

  • Pentru a avea stabilitate și a fi mai simplu, am folosit tava în care am făcut blaturile ca suport.
  • Punem primul blat în interiorul tăvii și turnăm circa 3/5 din cantitatea de cremă peste el și nivelăm.
  • Punem cel de-al doilea blat peste cremă și dăm la frigider cel puțin 2 ore, împreună cu restul cremei pe care o vom folosi ulterior.
  • Scoatem de la rece și întindem restul cremei pe toată suprafața tortului și nivelăm cu o spatulă.
  • Opțional se poate decora cu nucă mărunțită.
  • Se dă la rece cel puțin 2 ore înainte să servim.