Tort Mozaic

Valentine’s Day e doar o altă zi din an. E o zi în care noi ne iubim la fel de mult ca în orice altă zi și nu punem accent pe a ne oferi cadouri scumpe sau a avea pretenții exagerate unul de la celălalt. Ne trezim aceiași oameni în dimineața de 14 februarie, la fel cum o facem în celelalte 364 (365 din 4 în 4 ani) de zile ale anului. Noi facem tam tam la aniversări, de Paști și de Crăciun, dar acolo e vorba de tradiții pe care le sărbătorim de mici.

De Valentine’s ne surprindem reciproc cu cadouri mici și neînsemnate, care au o valoare ce nu poate fi măsurată în bani. Cu zâmbete, cu un sandviș făcut pentru celălalt dimineața sau cu o mămăligă cu pui în sos. Cu strângeri de mână cât ne uităm la The Crown și căutat de informații împreună pe Google când vedem ceva interesant în serial. La urma urmei, când 14 februarie se termină și vine 15, noi suntem același cuplu de oameni care se sprijină și se iubesc reciproc. Cadourile scumpe, Aifoane sau Naifoane de duzină, buchete imense de trandafiri roșii, bijuterii, vacanțe făcute pe bani luați împrumut de la prieteni (sau bănci) sau orice altceva se pot oferi cadou fără a avea nevoie de o ocazie specială.

Momentele speciale trebuie construite împreună, într-o zi oarecare. Un inel oferit de revelion sau de 14 februarie e doar o dovadă de lipsă de imaginație. Iubește-ți jumătatea în fiecare zi, nu doar în 14 februarie.

Dar eu nu sunt nici cel mai acru om de pe Instagram. Pentru că 14 februarie e o zi mai roz decât celelalte, am zis totuși că pot să încerc să fac un desert în culori reprezentative. Un cadou dulce pe care putem să îl savurăm împreună. Ba chiar l-am savurat și în 13 și o să îl savurăm și în 15.

Ingrediente

Ingredientele sunt pentru o tavă cu diametrul de 18 cm.

Blat

  • 300 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 70 g unt
  • 70 ml ulei
  • 200 g zahăr
  • 3 ouă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 220 ml lapte bătut
  • 60 g piure de sfeclă roșie

Cremă

  • 600 g cremă de brânză Philadelphia
  • 250 g zmeură
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare

Blat

  • Preîncălzim cuptorul la 175°C.
  • Ungem cu unt fundul și pereții a două tăvi cu diametrul de 18 cm (dacă aveți o singură tavă, faceți blaturile pe rând în aceea).
  • Tapetăm pereții tăvilor cu hârtie de copt.
  • Tăiem excesul de hârtie.
  • Vom folosi un truc foarte important pentru a avea blaturi drepte: pregătim 1-2 folii de aluminiu cu lungimea de 66 de cm (doar pentru tava de 18 cm).
  • Pe foliile de aluminiu punem prosoape de hârtie umede (nu ude, doar umede!) după care împachetăm prosoapele de hârtie în folia de aluminiu.
  • Vom împacheta folia de aluminiu pe peretele exterior al tăvii. Acest pas ne va ajuta să avem blaturi drepte, umede și pufoase.
  • Într-un bol punem făina, praful de copt și sarea și amestecăm.
  • Într-un alt bol, mare, mixăm împreună untul, uleiul și zahărul până când compoziția devine cremoasă (circa 2-3 minute).
  • Adăugăm ouăle unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare până când fiecare ou este incorporat în compoziție.
  • Adăugăm esența de vanilie și amestecăm până când se combină.
  • Adăugăm o treime din ingredientele uscate, urmată de jumătate din cantitatea de lapte bătut, după care adăugăm încă o treime din ingredientele uscate, restul cantități de lapte bătut și la final restul ingredientelor uscate, mixând bine după fiecare adăugare.
  • Împărțim compoziția în 2 boluri: într-un bol vom pune cu 60 g mai multă compoziție decât în celălalt.
  • În bolul în care avem cantitatea mai mică de compoziție adăugăm piureul de sfeclă și mixăm până când compoziția este omogenă.
  • La final avem nevoie de 4 blaturi, 2 albe/galbene și 2 roz.
  • Așadar punem în tavă jumătate din compoziția dintr-un bol și dăm la cuptor pentru 20-22 de minute la 175°C.
  • După ce au trecut 20 de minute deschideți și verificați dacă o scobitoare introdusă în centrul blatului iese uscată. Dacă nu, mai lăsați 2 minute.
  • Facem la fel și pentru compoziția rămasă.
  • După ce scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească complet.

Crema

  • Într-o cratiță punem zmeura și 125 g zahăr.
  • Dăm la foc mediu și amestecăm rar până când compoziția ajunge la punctul de fierbere, după care reducem la foc mic și amestecăm adesea, până când compoziția are o textură ușor vâscoasă/gelatinoasă.
  • Luăm de pe foc și o trecem printr-o sită într-un bol, pentru a nu avea sâmburi în sos.
  • Lăsăm să se răcească complet.
  • Într-un bol mare mixăm crema de brânză împreună cu zahărul rămas până când compoziția devine omogenă..
  • Adăugăm sosul de zmeură și esența de vanilie și mixăm până când se integrează complet în compoziție.

Asamblare

  • Pentru asamblare puteți să folosiți fie tava în care ați făcut blaturile, fie un cadru pentru tort.
  • Dacă vreți să aveți un efect de mozaic, folosind un pahar mic trasăm un contur în mijlocul blaturilor și tăiem cu grijă cercul respective. Vom face asta pentru toate cele 4 blaturi.
  • Punem unul din inelele de blat în tava în care asamblăm și adăugăm în interiorul lui cercul de culoare diferită.
  • Peste el punem un sfert din cantitatea de cremă și o nivelăm.
  • Peste cremă punem al doilea inel de blat și în centrul lui cercul de blat de culoare opusă și acoperim cu un sfert din cantitatea de cremă pe care o nivelăm.
  • Repetăm pașii anteriori și pentru celelalte 2 inele de blat și cremă.
  • Dăm tortul la frigider pentru cel puțin 6 ore.
  • Pentru decor am folosit fâșii de ciocolată alba, marshmallows și zmeură.

Piure de sfeclă

  • Pentru a face piureul de sfeclă am curățat bine o sfeclă întregă, am tăiat-o în felii groase și am pus-o la fiert într-o cratiță cu apă cât să o acopere.
  • Am lăsat-o la foc mediu până când apa a ajuns la punctul de fierbere, după care am redus la foc mic pentru 15 minute.
  • Am luat de pe foc și am lăsat să se răcească 30 de minute după care am tăiat sfecla în cubulețe mici și am pus-o înapoi în apa în care a fiert.
  • Am lăsat să se răcească alte 4 ore.
  • Am pus din nou la foc mediu până când a ajuns la punctul de fierbere, după care am redus la foc mic și am lăsat 30 de minute.
  • Am luat de pe foc și am dat-o prin blender, după care am dat-o prin sită pentru a nu avea bucăți mari.
  • Se lasă să se răcească complet după care poate fi folosit piureul.
  • Am folosit piure de sfeclă pentru a colora blatul cu un colorant natural.