Tort Pădurea Neagră
V-am spus că de ziua bunicului Dianei am făcut tort. Și ce tort! Am mai făcut o dată tort Pădurea Neagră și m-am îndrăgostit de el de la prima mușcătură. Nu o să zic că ”încep să cred că e ceva între mine și deserturi dacă mă îndrăgostesc de toate la prima mușcătură” pentru că aș repeta o chestie care e de mult timp evidentă pentru mine. E bun. Ce să faci? N-ai ce să faci. Și bun e puțin zis.
Dar, pentru că nu e vorba de filme și nu am făcut un sequel mult mai slab al variantei originale, de data aceasta tortul a ieșit și mai bun! Blatul dens și crema atât de pufoasă și fină sunt pur și simplu un deliciu. Iar vișinele… Ce să vă zic de vișine? Hai să folosesc o alegorie: vișinele sunt cireașa de pe tort în cazul de față. Se completează atât de frumos nuanțele acrișoare ale vișinelor cu cele dulci ale cremei că salivez iar când mă gândesc la cât de bun a fost.
Nu mă mai lungesc cu vorbele pentru că nu am vișine și nu am nici foarte mult timp acum și pe mine mă iau poftele de tort. Vă las cu rețeta și cu un sfat: musai făcut!
Ingrediente
Pentru blat
- 400 g făină
- 60 g cacao
- 1 plic praf de copt
- 10 g bicarbonat de sodiu
- un vârf de sare
- 350 g zahăr
- 2 ouă mari (la temperatura camerei)
- 300 g iaurt grecesc
- 110 g unt
- 200 ml apă fierbinte
- 1 plic cafea instant
- o linguriță esență de vanilie
Pentru cremă
- 400 ml frișcă
- 300 g cremă de brânză Philadelphia Original
- 100 g zahăr pudră
- 2 lingurițe esență de vanilie
Pentru ganache
- 100 g ciocolată
- 120 ml frișcă
Pentru coulis
- 500 g vișine
- 70 g zahăr
Mod de preparare
Pentru blat
- Preîncălzim cuptorul la 180ºC și tapetăm 3 tăvi cu diametrul de 26 cm cu hârtie de copt.
- Într-un bol mare punem făina, cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Amestecăm până când se combină.
- Într-un alt bol mixăm untul și zahărul până când compoziția este omogenă.
- Adăugăm ouăle și mixăm până când se combină.
- Adăugăm iaurtul și esența de vanilie și mixăm până când se încorporează în compoziție.
- Urmează să adăugăm ingredientele uscate treptat și mixăm până când se încorporează.
- Punem plicul de cafea instant în apa fierbinte și adăugăm compoziției.
- Mixăm până când compoziția este fină și uniformă.
- Împărțim aluatul în cantități egale în cele 3 tăvi și dăm la cuptor pentru circa 25-30 de minute sau până când o scobitoare introdusă în blat iese uscată.
- După ce scoatem de la cuptor lăsăm blaturile în tăvi cel puțin 10 minute înainte să le scoatem să se răcească.
- Se lasă să se răcească complet înainte să începem să asamblăm.
Pentru coulis
- Într-o cratiță punem la fiert la foc mediu vișinele și zahărul, până când compoziția se reduce cu o treime.
- Luăm de pe foc și dăm prin blender circa 30 de secunde.
- Dăm prin sită după care dăm la frigider cel puțin o oră.
Pentru cremă
- Într-un bol mixăm crema de brânză cu zahărul pudră până când compoziția este omogenă.
- Adăugăm frișca și esența de vanilie și mixăm la viteză medie circa 30 de secunde.
Pentru ganache
- Frișca se pune la fiert pe baie de aburi, până când începe să fiarbă.
- Adăugăm ciocolata rasă amestecând constant până când se topește complet și compoziția are o textură fină și lucioasă.
- Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Asamblare
- Așezăm pe o formă pentru tort primul blat.
- Punem jumătate din cremă și o întindem uniform pe suprafața tortului. Păstrăm o distanță de circa 1,5 cm de marginea blatului pentru a nu ieși când punem următoarele blaturi.
- Adăugăm jumătate din coulis-ul de vișine și întindem peste cremă.
- Punem următorul blat deasupra și repetăm pașii anteriori.
- Punem al 3-lea blat peste și deasupra lui turnăm ganache-ul de ciocolată.
- Se dă la frigider cel puțin o oră înainte să servim.
Comenteaza