Tort rusesc

Încă dinainte să ajungem în Germania ne-am propus să încercăm deserturile populare de aici. Știam deja câteva (și le-am și gătit deja), dar sunt încă multe pe care nu le-am degustat și așteptăm cu nerăbdare să fie și rândul lor.

Unul dintre primele deserturi pe care le-am încercat a fost Zupfkuchen (mai exact Russischer Zupfkuchen – cunoscută la noi ca Tort Rusesc, deși există mai multe feluri de tort rusesc), un desert plăcut cu gust echilibrat și nu prea dulce. Exact pe placul nostru (bine, că mie îmi plac și cele mult mai dulci e altă poveste). După ce am terminat minuscula felie de prăjitură deja ne gândeam că trebuie să o gătim și noi să vedem cum iese dacă este făcut de noi.

Și l-am făcut chiar în săptămâna respectivă. Îmi vine atât de greu să cred că au trecut deja aproape 5 luni de când suntem aici și implicit de când am făcut prima dată acest desert. Bine, noi de atunci l-am mai făcut de câteva ori, dar de data asta am vrut să îl facem extra drăguț și am tăiat cu forme bucățile de aluat cu care am decorat desertul.

Verdictul? ”A fost mai bun decât cele pe care le-am făcut înainte” – Diana, 2020

Ingrediente

Ingredientele sunt pentru o tavă cu diametrul de 26 cm.

Blat

  • 300 g făină
  • 4 linguri cacao
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 ou
  • 150 g unt rece
  • 1 vârf de sare

Cremă

  • 3 ouă
  • 160 g zahăr
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 500 g brânză de vaci
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 plic budincă de vanilie

Mod de preparare

Blat

  • Într-un bol amestecăm făina, pudra de cacao, zahărul și praful de copt.
  • Adăugăm untul și oul și frământăm până când compoziția este omogenă (textura va fi asemănătoare cu cea a nisipului umed).
  • Împărțim aluatul în 2 bucăți: o bucată mai mare (circa 2 treimi din cantitatea totală) și una mai mică (o treime din cantitatea totală).
  • Ungem tava pe întreaga suprafață cu unt.
  • Transferăm bucata mai mare de aluat în tavă și o întindem pe fundul tăvii cât și pe peretele interior al tăvii (circa 4-5 cm înălțime pe peretele tăvii).
  • Păstrăm bucata mai mică de aluat pentru mai târziu.
  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.

Crema

  • Într-un bol mixăm untul și zahărul până când avem o cremă fină și pufoasă.
  • Adăugăm ouăle treptat mixând bine după fiecare ou adăugat.
  • Adăugăm brânza de vaci, praful de budincă și esența de vanilie și mixăm până când compoziția este omogenă.
  • Transferăm crema în tavă peste blat.
  • Aluatul rămas îl întindem pe o suprafață plană și îl tăiem cu forme (alternativ aluatul poate fi rupt în bucăți).
  • Punem formele (bucățile) de aluat peste cremă.
  • Dăm la cuptor la 180°C pentru 60 de minute (dacă observați că se maronește prea repede, după ce au trecut 45 de minute la cuptor scoatem tava și acoperim cu folie de aluminiu după care dăm la cuptor pentru restul de 15 minute).
  • Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească complet, după care dăm la frigider cel puțin 2 ore înainte de a servi.