Valurile Dunării

Zilele trecute am primit pachet de acasă, de la părinții Dianei și printre multele haine, borcane de zacuscă, gem și câteva mici cadouri pe care le-am primit, ne-au trimis și 2 borcane cu cireșe amarena (din rezerva mea secretă). Așa că ne-am trezit gândindu-ne ”Oare ce să facem noi bun cu astea?”

Luna trecută verișoara Dianei și soțul acesteia au fost în vizită la noi și am zis că așteptăm să ne vedem iar și să vizităm un castel care e aproape de ei (pentru că, evident, în Germania 150-200 km = aproape). Dacă inițial trebuia să mergem în octombrie, după câteva gândiri și răzgândiri (știu că nu are sens ce am scris) s-a hotărât că vizita va fi la final de septembrie. Și pentru că nu ne place să mergem cu mâna goală (așa cum ar zice mama ”Cum să nu duci nimic și să mergi cu mâinile în buzunar?”, iar eu îi răspundeam băgând mâinile în buzunar ”Uite, fix așa!”), am vrut să pregătim un desert și să îi surprindem.

Așa că am profitat de cireșe și am făcut un desert pe care îl aveam de mult pe listă: prăjitura Valurile Dunării sau Donnauwellen (cum e cunoscută aici).

Ingrediente

Blat

  • 350 g cireșe
  • 180 g unt
  • 150 g zahar
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 vârf de sare
  • 4 ouă medii
  • 270 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 lingură (15 g) cacao
  • 1 lingură (10 ml) lapte

Cremă

  • 1 plic budincă
  • 500 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 180 g unt

Glazură

  • 200 g ciocolată
  • 2 linguri ulei de cocos

Mod de preparare

  • Dacă folosiți cireșe congelate/în suc propriu etc., puneți cireșele într-o strecurătoare să se scurgă de zeamă. Dacă este vară și folosiți cireșe proaspete, scoateți sâmburii și puneți cireșele într-un bol.
  • Tapetăm o tavă cu dimensiunile de 30x20cm cu hârtie de copt.
  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Într-un bol mixăm untul până când devine fin.
  • Adăugăm zahărul, esența de vanilie și sarea și mixăm până când compoziția este omogenă.
  • Adăugăm ouăle treptat, mixând bine după fiecare adăugare.
  • Într-un alt bol amestecăm făina cu praful de copt.
  • Adăugăm făina în 2 părți în compoziția anterioară și mixăm până când este omogenă.
  • Transferăm două treimi din compoziție în tavă și facem mici valuri (aici vom fi delicați cu aluatul!) în aluat folosind o linguriță.
  • În restul compoziției adăugăm cacao și laptele, mixăm până când compoziția este omogenă și transferăm în tavă, după care nivelăm.
  • Punem cireșele peste aluat și le presăm ușor în aluat folosind o lingură.
  • Dăm la cuptor timp de 35-40 de minute la 180°C.
  • După ce au trecut cele 35-40 de minute, scoatem tava din cuptor și lăsăm blatul să se răcească complet.
  • Într-un bol amestecăm praful de budincă, zahărul și 50 ml lapte până când avem o pastă.
  • Restul laptelui îl punem pe foc mediu până când atinge punctul de fierbere, după care adăugăm pasta pregătită anterior.
  • Amestecăm continuu (preferabil cu un tel pentru a nu avea cocoloașe) până când budinca se îngroașă, după care luăm de pe foc și transferăm într-un bol.
    Acoperim budinca cu folie de plastic pe care o presăm ușor peste budincă pentru ca budinca să nu facă o peliculă.
  • Lăsăm budinca să se răcească complet.
  • Într-un alt bol mixăm untul până când are o consistență cremoasă.
  • Transferăm budinca treptat în bolul cu unt și mixăm la viteză mică până când compoziția devine omogenă. Pentru acest pas untul și budinca ar trebui să fie la temperatura camerei.
  • Punem crema peste blat și nivelăm folosind o spatulă.
  • Dăm la frigider pentru cel puțin 2 ore, moment în care crema ar trebui să fie întărită.
  • Pregătim o baie de aburi pe care vom topi ciocolata tăiată mărunt împreună cu uleiul de cocos.
  • Când ciocolata s-a topit complet (trebuie să fie topită, nu trebuie să fie fierbinte!) o transferăm în tavă peste crema de budincă.
  • Dăm iar la rece cel puțin 2 ore după care se poate servi.