Turtă dulce

Colecția de deserturi iarnă-iarnă, cu specific festiv de Crăciun, nu putea să nu conțină și minunatele și delicioasele forme de turtă dulce. Îmi amintesc și acum de zilele când eram mic (pentru că acum, evident, sunt mare – nu extrem de mare, ci rezonabil de mare) și mama făcea turtă dulce. Și pentru că orice desert pe care îl făcea acasă era în cantități mari, turta dulce nu făcea exceptie de la această regulă, deci făcea poate mai mult de 1-2 kg de turtă dulce odată. Happy me!

Pe la sfârșitul lui decembrie, anul trecut, mă gândeam deja că abia aștept să vină iar Crăciunul. Poate că nu sunt eu cel mai mare fan împodobit brad, dar o fac cu drag, și poate nu sunt nici cel mai mare fan orașe aglomerate și împodobite, dar sunt de-a dreptul superbe în serile reci de iarnă și poți să simți că e Crăciunul doar când te plimbi pe o stradă luminată cu beculețe și instalații de sărbătoare. Dar cel mai mult, atunci când vine vorba de Crăciun, iubesc cadourile și mâncarea. Iubesc să caut cadoul potrivit și să gătesc mâncare gustoasă. Iar în cazul de față deja știam cam din septembrie ce deserturi vreau să fac în așteptarea Crăciunului. Turta dulce avea un loc fruntaș în această listă.

Ingrediente

  • 550 g făină integrală
  • 250 g miere
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 5 g praf de copt
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță anason stelat (măcinat)
  • 1/2 linguriță cuișoare (măcinat)
  • 1/2 linguriță coajă de portocala (confiată și tăiată fin)
  • 1/2 linguriță coajă de lămâie (confiată și tăiată fin)
  • 1/2 linguriță ghimbir ras

Decor – opțional

  • albușul de la un ou
  • 120 g zahar pudră
  • 300 g ciocolată

Mod de preparare

  • Punem mierea, zahărul și untul într-o cratiță la foc mic spre mediu până când toate ingredientele se topesc complet și compoziția este omogenă, fără a lăsa să ajungă la punctul de fierbere (!!!!!).
  • După ce luăm de pe foc lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
  • Adăugăm ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare adăugare.
  • Într-un alt bol amestecăm făina, praful de copt și condimentele.
  • Adăugăm ingredientele uscate peste cele umede și amestecăm până când avem un aluat fin.
  • Transferăm aluatul în folie de plastic și îl învelim bine.
  • Dăm la frigider pentru cel puțin 2 ore.
  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • După ce au trecut cele 2 ore, scoatem aluatul de la rece, pudrăm o suprafață plană și curată cu făină și întindem aluatul (aproximativ 5 mm grosime).
  • Tăiem aluatul cu formele preferate și le transferăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Dăm la cuptor la 180°C timp de 10-12 minute, până când încep să aibă o culoare ușor maronie.
  • Lăsăm să se răcească complet.

Decor – opțional

  • Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem la topit într-un bol pe baie de aburi.
  • După ce s-a topit complet, luăm de pe foc și putem să scufundăm turta dulce pe o parte după care lăsăm să se scurgă excesul de ciocolată de pe ea și o punem pe un grătar metalic și o lăsăm să se întărească.
  • Punem albușul împreună cu zahărul într-un bol pe baie de aburi și amestecăm constant până când ajunge la temperatura de 79°C (8-10 minute). Dacă nu aveți termometru pentru mâncare, luați puțină compoziție între degete și dacă textura pare fină și nu se simt granule de zahăr, atunci compoziția a ajuns la punctul necesar.
  • Luăm de pe foc și mixăm până când face vârfuri tari.
  • Transferăm spuma de albuș într-o pungă de poș (sau o pungă mică) și tăiem foarte puțin un colț al pungii, urmând a decora cu ea.

Ideal este să fie păstrate în recipiente care se pot închide ermetic. Inițial turta dulce va fi mai tare, iar dacă este lăsată în aer deschis, fără umiditate, își va păstra această proprietate.