Cupcakes cu ciocolată și zmeură

Se apropie ziua de Valentine’s și mulți dintre noi vrem să surprindem persoana iubită din viața noastră cu un cadou sau poate chiar cu ceva dulce. De ce nu un dulce făcut chiar de tine?

Pentru că am avut puțin timp liber în weekend și pentru că de mult nu am mai făcut un desert împreună, am zis că ar fi drăguț să facem un desert tematic cu ocazia asta de care să ne bucurăm împreună. Nu am ales un desert foarte complicat. Dimpotrivă, cupcakes sunt un desert foarte ușor de realizat și care nu necesită foarte mare îndemânare.

Le-am și decorat drăguț și gustul a fost pe măsura aspectului. Dar vă las cu rețeta și sper să le încercați și voi!

Ingrediente

Aluat

  • 400 g făină
  • 300 g zahăr brun
  • 80 g cacao
  • 270 g ciocolată
  • 400 ml lapte bătut
  • 4 ouă medii
  • 200 ml ulei
  • 2 lingurițe cafea instant
  • 6 g praf de copt
  • 4 g bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare

Cremă

  • 550 g cremă de brânză Philadelphia
  • 250 g zmeură
  • 100 g zahăr

Mod de preparare

Aluat

  • Ciocolata o rupem în pătrățele și o topim fie la micro, fie pe baie de aburi, după care o lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
  • Într-un bol punem ingredientele uscate (făina, cacao, cafea, praf de copt, bicarbonat de sodiu și sare) și amestecăm cât să se combine între ele.
  • Într-un alt bol mixăm uleiul cu zahărul până când avem o compoziție omogenă.
  • Adăugăm ouăle pe rând, unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare.
  • Adăugăm și integrăm în compoziție laptele bătut.
  • Adăugăm ciocolata topită și mixăm până când compoziția este omogenă.
  • Transferăm treptat ingredientele uscate în bolul cu ingrediente umede și mixăm până când compoziția este omogenă.
  • Ideal ar fi să verificați folosind o spatulă să nu rămână bucăți/cocoloașe de făină neasimilate în compoziție pe fundul bolului.
  • Preîncălzim cuptorul la 180°C.
  • Pregătim o tavă tapetată cu forme de brioșe pe care le umplem cu compoziție puțin mai sus de jumătate.
  • Dăm tava cu brioșe la cuptor timp de 16-17 minute la 180°C. Dacă după cele 16-17 minute o scobitoare introdusă în brioșe nu iese uscată, mai lăsăm 2-3 minute.
  • După ce le scoatem de la cuptor lăsăm să se răcească complet.
  • Repetăm ultimii 3 pași și pentru compoziția rămasă.

Cremă

  • Zmeura spălată o punem într-o cratiță împreună cu zahărul la foc mediu.
  • Amestecăm rar până când zmeura începe să lase sirop, după care reducem la foc mic și amestecăm adesea.
  • Lăsăm pe foc până când compoziția scade cu circa o treime și are o textură ușor vâscoasă/gelatinoasă.
  • Luăm de pe foc și dăm printr-o sită pentru a elimina semințele.
  • Lăsăm să se răcească complet.
  • După ce sosul de zmeură s-a răcit complet îl punem într-un bol mare împreună cu crema de brânză.
  • Mixăm până când compoziția este omogenă.
  • Transferăm crema într-un poș și ornăm brioșele (în lipsa unui poș se poate pune crema și folosind o lingură).
  • Opțional pot fi decorate cu zmeură (sau alte fructe de pădure), ciocolată (fulgi sau bucăți) sau sirop de fructe.